Fidels Difunts / 2022

Continuar estimant (Mt 25,31-46)

El poble hebreu, estimulat pels profetes, sempre havia confiat que un dia la justícia divina restabliria l’ordre damunt la terra. La impietat dels descreguts i els abusos dels poderosos no podien tenir la darrera paraula, i això els permetia mantenir l’esperança enmig de l’adversitat i els movia a implorar el perdó de Déu pels seus pecats.

No ens ha d’estranyar, doncs, que Jesús fes servir sovint la imatge del judici diví en els seus ensenyaments, i sobretot en la magistral descripció del judici final. I d’aquí ve que professem en el credo que Jesucrist, que ara seu a la dreta del Pare, ha de venir a judicar els vius i els morts.

El problema és que aquesta imatge del judici a vegades desenterra la imatge infantil d’un Déu misteriós que ho veu tot i que acabarà castigant de manera implacable les meves malifetes. Em puc escapolir del pare o del senyor mestre, però de Déu no s’escapa ningú. En altres temps hi havia capellans que feien prèdiques esgarrifoses sobre el judici i l’infern. Ni que fos amb la bona intenció d’empènyer els fidels a la conversió, el resultat era que pintaven una imatge de Déu terrorífica i molt allunyada del Pare misericordiós i fidel que ens descriu Jesús a l’evangeli.

En canvi, l’escena del judici final de l’evangeli d’avui és molt il·luminadora. També, seguint sant Joan de la Creu, en podríem dir l’examen final. Ui, un examen final sempre angoixa. T’ho jugues tot a una carta. Per molt que estudiïs, sempre tens el neguit de no saber com seran les preguntes, d’equivocar-te o de quedar-te en blanc a causa dels nervis…

Imagineu-vos que, el primer dia de classe, el professor digués: us vull aprovar a tots, de manera que ara us diré les preguntes de l’examen final. Teniu tot el curs per anar-les contestant, i el darrer dia me les lliureu. Aprofiteu tot el temps que seré amb vosaltres per consultar-me qualsevol dubte. Quina meravella, no? Doncs això és el que fa Jesús amb nosaltres. Ens diu les preguntes, que en el fons és una de sola. En paraules de sant Joan de la Creu, al capvespre de la nostra vida serem examinats en l’amor. Una pregunta que admet múltiples respostes: donar de menjar al famolenc, de beure a l’assedegat, acollir el foraster, vestir el despullat, visitar el malalt o el reclús… I es queda amb nosaltres dia rere dia fins a la fi dels temps.

No és de cap manera una pregunta trampa. Déu és amor, i ell ens ha creat a imatge i semblança seva, per tant capaços d’estimar. Com més estimem es fa més palesa la nostra semblança divina i s’acompleix amb més perfecció l’obra de Déu en nosaltres. En altres paraules, com més estimem més capaços de Déu ens tornem. I per això, en ser admesos a viure amb ell, la nostra felicitat serà més gran. Déu és amor i vol que estimem. Així arribem a participar de la seva mateixa essència.

¿Qui són els difunts que més recordem? Aquells que més hem estimat. Si l’amor d’ells i per ells ens ha fet feliços, i per això ara els enyorem, no hem de dubtar que han aprovat l’examen i que gaudeixen per sempre de l’amor de Déu. ¿I nosaltres, què? ¿Què podem fer, ara, sense ells? Doncs continuar estimant. El dol pot ser molt dolorós, sembla evident que dol i dolor tenen la mateixa arrel. Però també quan estem de dol hem de pensar que el sentit de la nostra vida no és plànyer-nos per la persona que hem perdut, i que segur que està bé i que vol que nosaltres estiguem bé. El sentit de la vida és sempre estimar de manera concreta les persones que Déu ens posa a cada moment al nostre costat. Acomiadar la persona enyorada amb un “gràcies i fins després” i continuar escrivint amb la nostra vida la resposta de l’examen: continuar estimant.

Jordi Vila Borràs

Advertisement
By jordivilaborras Posted in General

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s