Baptisme del Senyor / A / 2023

Fills en el Fill (Mt 3,13-17)

El baptisme de Joan era un signe de purificació al qual tot el poble era convidat. Eren conscients que el Messies que havia de venir necessitava trobar un poble ben disposat perquè la seva missió fos efectiva. Jesús es fa solidari d’aquesta expectativa del poble i acut a fer-se batejar. Joan queda descol·locat. Ell sap que Jesús no necessita ser purificat. Al contrari, és Joan qui desitja ser batejat per Jesús.

El desig de Joan s’ha convertit en una realitat de la qual nosaltres gaudim. Els cristians hem rebut el baptisme de Jesús, no el de Joan. En rebre l’aigua beneïda la nostra existència es vincula amb la de Jesús. Amb una bonica expressió que deriva del mateix sant Pau, som fets fills en el Fill. El Pare, doncs, diu de cadascú de nosaltres com va dir de Jesús: Aquest és el meu fill, el meu estimat, en qui m’ha complagut. L’Esperit Sant davalla damunt nostre com ho va fer en el riu Jordà i ens constitueix sacerdots, profetes i reis, és a dir, persones sagrades i poderoses en el culte, en la proclamació de la paraula de Déu i en la capacitat de fer el bé.

¿Quina dignitat més gran hi ha, doncs, que la que rebem pel baptisme? Massa sovint en l’Església ens fixem en les diferències i establim categories i escalafons. Sa santedat el papa, sa eminència el cardenal, monsenyors, canonges, reverendes mares i reverends pares… I cadascú acaba fent el seu grupet: trobades de catequistes, reunions de capellans, grup de joves, grup de viudes, els dels pobres, els dels malalts, els de missions… En el fons del fons, en l’Església només cal fer dos tipus de reunions: trobades de fills de Déu i trobades de pecadors. I tots plegats hauríem d’assistir tant a unes com a les altres.

Com tots els sagraments, el baptisme només té sentit des de la fe. Si no, queda reduït a un acte màgic o a una festa social. Quan una persona adulta demana el baptisme, només el pot rebre després d’haver fet la preparació adequada, que es diu catecumenat, i de manifestar la seva voluntat de viure com a cristià. Quan són els pares que demanen el bateig del seu infant acabat de néixer, també cal que es comprometin a educar el seu fill en la fe cristiana.

Agraïm, doncs, la vida que Jesús ens dona, i prenguem consciència del valor del baptisme, que ens fa germans de Jesús, fills del Pare, temples de l’Esperit.

Jordi Vila Borràs

Advertisement
By jordivilaborras Posted in General

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s