Diumenge de Pasqua / 2022

Ho veié i cregué (Jn 20,1-9)

M’havia passat de tant en tant en els temps en què era estudiant de química. I més tard, quan feia de professor, vaig veure també com els passava sovint als meus alumnes. Intentava resoldre un problema o entendre una demostració i, per més voltes que hi donava, no hi havia manera. Fins que, de cop i volta, era com si encaixés la peça que faltava o s’il·luminés un racó que fins aquell moment havia quedat a les fosques. Aleshores obria els ulls, mirava cap amunt i exclamava: “aaaaaaah, ara ho entenc”.

Aquell matí de diumenge li va passar una cosa així al deixeble estimat. Tant de temps escoltant prèdiques de Jesús, contemplant miracles sorprenents, caminant amb ell cap a Jerusalem, compartint aquell estrany sopar pasqual i deixant-se rentar els peus, resistint al peu de la creu… Jesús sempre el sorprenia i el deixava amb la impressió de no haver-lo acabat d’entendre.

I ara, per acabar-ho d’adobar, el misteri de la tomba buida. Fins que de sobte tot encaixa. El deixeble entra al sepulcre després de Pere i m’imagino que deuria ressonar un magnífic “aaaaaaah, ara ho entenc!” L’evangeli diu: “ho veié i cregué”.

Ara s’entén tota l’estranya vida de Jesús: aquella dèria de parlar del Regne de Déu, aquells fets meravellosos que s’esdevenien en la seva presència, aquella fal·lera d’anar de poble en poble sense parar, dedicat al cent per cent a una única missió. Ara s’entén la seva fermesa davant la mort, malgrat l’angoixa que va arribar a sofrir.

Ell ha vingut a rescatar-nos del pecat i portar-nos cap a Déu, i això no pas en un sentit purament moral sinó plenament vital. Per això la mort no ha pogut amb ell, perquè Déu és Déu de vius i no pas de morts.

Així doncs, si Jesús ha ressuscitat és que tenia raó, és que la seva vida no va ser una quimera. Ara s’entén per què deia que ell és el camí, la veritat i la vida. Ara podem creure que Déu és de debò amb nosaltres i que, malgrat totes les aparences, no ens deixa mai de la mà. Ara podem creure que val la pena viure com Jesús. I que tot acabarà bé.

Jordi Vila Borràs

By jordivilaborras Posted in General

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s