Diumenge VI de Pasqua / B / 2021

És el nostre amic (Jn 15,9-17)

El capítol 6 del llibre de Jesús, fill de Sira, és un preciós elogi de l’amistat. Hi trobem expressions tan boniques com aquesta: “Un amic fidel és un refugi segur: qui el troba, ha trobat un tresor” (Sir 6,14).

Certament l’amic és aquella persona amb qui desitgem trobar-nos per compartir els bons moments, perquè en la seva companyia la vida es torna més agradable. Però és també aquell que no ens abandona en els moments difícils i resta al nostre costat per tal de compartir i mitigar el sofriment. L’amic no té enveja dels nostres èxits ni s’engeloseix dels nostres encerts. No aprova amb hipocresia les nostres errades, i si pensa que hem obrat malament és prou sincer per dir-nos-ho a la cara i esperar amb confiança el nostre penediment, perquè l’amic de debò és aquell que ens ajuda a fer brollar el millor de nosaltres mateixos. L’amic millor és aquell més capaç de sacrificar-se pel nostre bé. Qui no desitja un amic així? Perquè qui el troba gaudeix d’una font inesgotable d’alegria.

Doncs bé, Jesús avui ens diu amics. Parla primer de la seva relació amb el Pare, que va més enllà de l’amistat. “Jo i el Pare som u”, dirà més endavant. I és en aquest marc que ens presenta la seva nova relació amb nosaltres com la millor de les amistats, una amistat nova en la qual ell ha pres la iniciativa: “Ja no us dic servents… Vosaltres sou els meus amics”.

¿En som ben conscients d’això? ¿Ens sentim amics de Jesús? ¿Gaudim de la seva companyia o ens hem quedat encallats en una relació superficial, de quedar bé perquè no s’enfadi?

Una darrera reflexió, de moltes que podríem fer. Tenir un amic ens fa millors persones, perquè l’amistat de debò s’acaba encomanant. Si aquesta persona s’ha portat tan bé amb mi, perquè no m’he de portar bé jo amb aquell altre? Així com hi ha cadenes de favors, també hi pot haver cadenes d’amistats. Doncs bé: si Jesús ha donat la vida per mi, també jo he de donar la vida pels altres. El millor fruit de l’amistat amb Jesús és que ens acabem estimant els uns als altres tal com ell ens ha estimat.

Jordi Vila Borràs

By jordivilaborras Posted in General

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s