Diumenge XXXIII de durant l’any / A / 2020

El dia de la veritat (1Te 5,1-6)

La segona lectura d’avui sembla avançar-se al temps d’Advent que ja s’acosta, el temps de l’espera de la vinguda del Senyor.

Em sembla que no ens cal esforçar-nos gaire per a sintonitzar amb l’experiència de la fragilitat de la vida que sant Pau ens presenta: «La gent es pensaran que tot està en pau i ben assegurat, quan de sobte vindrà la devastació». ¿Qui no ha viscut la irrupció inesperada d’una malaltia o d’un accident que li ha canviat la vida? ¿Qui podia imaginar-se, ara fa un any, la pandèmia que estem vivint? És ben certa l’asseveració de Pau: «no se n’escaparà ningú».

El Dia del Senyor de què ens parla el text és el dia final de la història. És cert que qui dia passa any empeny, i que el viatge més llarg comença amb un petit pas. Però també és cert que arribarà per a cadascú de nosaltres un dia en què el temps s’haurà acabat, que ja no podrem corregir els errors comesos en el passat ni posar-nos a fer allò que havíem deixat pendent. El Dia del Senyor serà el dia de la veritat. Cauran les màscares i les il·lusions vanes i ens trobarem cara a cara davant d’aquell a qui res no li és amagat.

Si viviu cada dia com si fos el darrer de la nostra vida, «aquell dia no us podrà sorprendre com un lladre», diu Pau. Si vivim units al Senyor, serem fills de la llum i del dia, no pas de la nit ni de la foscor, i esperarem el dia del Senyor amb confiança, amb el desig de trobar-nos definitivament amb el nostre Creador i Redemptor.

Vivint així, vetllant sòbriament, és a dir, amb els ulls oberts, tocant de peus a terra, i al mateix temps conscients del nostre destí, la mort no ens ha d’espantar. Ben al contrari, podem esperar-la com la culminació de la vida, l’acompliment del destí que Déu ens té preparat.

Diuen que, quan un gran personatge eclesiàstic estava prop de la mort, algú li va preguntar si tenia por de morir. Ell va contestar: «por no, gens ni mica; el que tinc és molta curiositat».

Jordi Vila Borràs

By jordivilaborras Posted in Homilies

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s